Geef een gift

ideeën, dromen, fondsen, acties ... plannen, programma's, projecten 

Duurzame energie 

jatëropa, brandstof telen in eigen volkstuin

 

Van huismiddeltje tegen kiespijn naar duurzame oliebron

Samen met de Stichting Jaraware hebben we in 2009 de eerste stappen gezet om energie te winnen uit een oeroud oerwoudgewas, de in Tepoe en omstreken bekende struik/boom nere uru (letterlijk vleermuizenbrood), in goed Latijn Jatropha curcas L. en in rond Nederlands volgens Van Dale ‘purgeernoot, schijtnoot'. Een passende naam want de Tarëno's kenden nere uru al eeuwenlang als medicijn tegen constipatie (en tegen kiespijn en zandvlooien). Aan de twee planten die al in het dorp waren zijn er inmiddels meer dan tienduizend exemplaren toegevoegd. Als die in hun ‘kindertijd’ de eerste natte en droge tijd doorstaan is gegronde hoop dat over pakweg 3 jaar voor het eerst zuivere biodiesel van eigen kostgrond geperst en gebruikt kan gaan worden. Volgens deskundigen moet het hele proces van geplante tot en met uitgeperste wonderolienoot in Tepoe (en andere Indianendorpen) mogelijk zijn. We sparen alvast voor een geschikte Jatropha oliepers.

 

... Jatropha kan tegen droogte en tegen regen, maar houdt niet van natte voeten (mei 2010) ...\

 

  

Van hulpverslaafdheid naar zelfstandig ondernemerschap

Er zijn genoeg enthousiaste lokale deelnemers die de zaak energiek opgepakt hebben. Dit kleinschalige project heeft het in zich de levensstandaard van de buitenste binnenlandbewoners zodanig duurzaam te verbeteren dat ze (wegens chronische ontwikkelingshulpverslaving) niet blijvend virtueel hoeven rond te lopen met op hun T-shirt de tekst ‘ich bin ein bedelaar'. En wat is er mooier voor een onafhankelijke Indiaan, gastvrij zijn voor iedereen, maar toch ook nog een beetje BAAS in eigen BOS?

 

 

 

               ... geplant in juli 2009, eerste vruchten in mei 2010 ...

 

Breaking news:

Op 8 februari 2013 is er voor het eerst met succes dieselolie met Piteba geperst. Meer info in de BIS-nieuwsbrief! (gratis, per e-mail aan te vragen)

 

Einde van een droom:

Door meer dan verdubbeling van de gezinsinkomens - vnl. sociale uitkeringen - in korte tijd en andere weldadigheidsvoorzieningen van waarschijnlijk voorbijgaande aard is het tot nu toe mooiste ontwikkelingsproject - oliewinning uit Jatropha Curcas L. (schijtnoten) - voorlopig tot stilstand gekomen. Wij hopen op een gezonde herstart!

 

 

Naar boven